Buxus vormsnoei

Buxus vormsnoei

Er zijn aardig wat plantensoorten die geschikt zijn voor vormsnoei. De taxus en de liguster worden hier nog wel eens voor gebruikt en ook andere coniferen zoals de thuja. Toch is de buxus nog altijd het populairste boompje als het op vormsnoei aankomt. Dit komt voornamelijk door de groeiwijze van de buxus. De nauw vertakte groei en de kleine blaadjes zorgen ervoor dat buxus heel precies te knippen is zonder dat er kale plekken ontstaan. Ideaal voor vormsnoei dus.


buxus-sempervirens
Buxus sempervirens

Welke vormen zijn er?

Met vormsnoei kunt u natuurlijk alle kanten uit die u zelf wilt. Dat is het mooie aan creatief bezig zijn. De meest voorkomende vormen voor vormsnoei bij buxus zijn waarschijnlijk de bol, de kubus, de kegel en de spiraal. In veel tuincentra en online winkels zijn deze vormen zelfs al kant en klaar te koop. Het is echter ook heel goed mogelijk om deze vormen zelf te creëren.


Welke vormen zijn er van de buxus?

Mocht u wat meer uitdaging zoeken, of een echte ‘centerpiece’ voor uw tuin willen knippen, dan kunt u natuurlijk ook voor een andere vorm kiezen. Sommige tuiniers zijn ware beeldhouwers met hun buxussen. Als u een ingewikkelde vorm wilt, maar niet zo goed weet hoe dat moet, kunt u ook eens kijken naar metalen frames, waar de plant in kan groeien. Met zo’n frame is het bij het knippen direct duidelijk wat er wel en niet weggehaald moet worden. Vormsnoeiframes zijn te koop in heel veel verschillende soorten en kunnen bij sommige winkels zelfs op maat gemaakt worden.

Waar moet ik op letten bij vormsnoei?

Waar moet ik op letten bij vormsnoei?

Het eerste dat belangrijk is bij vormsnoei, is het gebruik van goed en scherp gereedschap. Welke soort snoeischaar u precies gebruikt hangt af van uw persoonlijke voorkeur en van de plant. Voor een grote buxus is een grotere snoeischaar ook handiger. Zorg er wel altijd voor dat het gereedschap scherp is, want anders kunt u per ongeluk de buxus beschadigen. Verder is het moment van snoeien van belang. Snoei buxus het liefste twee keer per jaar: één keer in maart of begin april en dan nog een keer vroeg in de zomer. Snoeit u later in het jaar, dan loopt u het risico dat de buxus niet voldoende kan herstellen voor de winter en daardoor beschadigd. Snoei ook nooit op een erg zonnige dag. De jonge blaadjes kunnen namelijk in de zon verbranden.

Zorg dat u uw buxus van alle kanten kunt bekijken. Een buxus in een pot kunt u ronddraaien, om goed te zien. Als uw buxus in de tuin staat, zorg dan dat u er goed omheen kunt lopen. Het is handiger om in het begin wat voorzichtig te snoeien. U kunt altijd meer weghalen, maar u kunt moeilijk stukjes buxus terugplakken aan de boom. Haal dus liever te weinig weg dan te veel.

Wij wensen u een hoop succes en creativiteit bij het snoeien van uw buxus toe.