Buxusziekten

Buxusziekten

Buxussen zijn mooie, veelzijdige planten die in veel Nederlandse tuinen wel te vinden zijn. Ze zijn geschikt als sierhaag of voor vormsnoei en geven de tuin met hun kleine, groene blaadjes een gezellig uiterlijk. Toch heeft deze plant niet alleen maar voordelen. De buxus is namelijk vatbaar voor verschillende buxusziekten die ervoor kunnen zorgen dat de buxus beschadigd raakt of zelfs helemaal het loodje legt. Lees hieronder meer over veelvoorkomende buxusziekten en wat hiertegen te doen is.
Buxus schimmel

Schimmel

Buxus is een plant die relatief vaak last heeft van schimmel. Dat komt doordat de buxus vaak heel compact groeit en zo van binnen broeierig en luchtdicht wordt. Schimmel in de buxus is te herkennen aan kale plekken, bruine blaadjes en een witte waas over delen van de plant. Als meer dan 30 procent van de plant op die manier aangetast is, kunt u bijna met zekerheid stellen dat hij niet meer te redden is. Bij minder dan 30 procent is er vaak nog wel wat aan te doen.

De beste manier om schimmel bij buxus te bestrijden, is door de plant extra te bemesten, zodat hij zelf de kracht krijgt om de schimmel tegen te gaan. Dit bemesten moet wel met beleid gaan. Als de buxus opeens heel snel groeit, kan hij daardoor juist kwetsbaarder worden. Informeer daarom bij het kopen van bemestingsstoffen altijd of ze geschikt zijn voor buxus met schimmel. Er bestaan ook bestrijdingsstoffen die specifiek voor buxusschimmel gemaakt zijn. Deze stoffen zijn echter vaak niet zo milieuvriendelijk en die raden wij daarom liever af.
Buxusmot

Buxusmot

Zo rond 2006 ontstond er in Nederland een nieuw probleem voor de buxus: de van oorsprong Japanse buxusmot werd voor het eerst gesignaleerd in ons land. Buxusmot heeft zijn naam niet voor niks gekregen. De rupsen van deze mot zijn namelijk gek op buxus. Dat is voor tuiniers een groot probleem, want hun mooie planten worden zo helemaal kaal gegeten. Voornamelijk de provincie Noord-Brabant heeft al meerdere malen te kampen gehad met een plaag van buxusmot.

De buxusmot legt zijn eitjes in de buxus, in de maanden april en mei. Om overlast van de buxusmot te voorkomen, kunt u uw buxussen controleren op rupsen en poppen en deze met de hand wegnemen. Als u hiervoor kiest, moet u de buxus wel op z’n minst één keer per week controleren. Verder is het ook belangrijk de buxus zelf in goede staat te houden, zodat deze in het algemeen minder vatbaar is voor ziekten.
Andere buxus-problemen

Andere buxusproblemen

Er zijn nog meer manieren waarop buxus beschadigd kan raken, bijvoorbeeld door vorst, ondervoeding, of andere ziektes. Mocht u niet precies weten waar uw buxus aan lijdt, vraag dan vooral hulp bij een tuincentrum. Hier kunnen ze u meestal wel helpen.