Alternatieven voor de buxus

Alternatieven voor de buxus

De buxus (of het palmboompje) is en blijft één van de meest gewilde haagplanten. Dat is niet vreemd. De buxus sempervirens is inheems in Europa en kan daarom in de meeste tuinen goed gedijen. Omdat de buxus langzaam groeit is deze haagplant erg geschikt voor vormsnoei. Toch kleven er ook enkele nadelen aan de buxus, bijvoorbeeld dat hij vatbaar is voor bepaalde ziektes en schimmels. Daarom zijn er Alternatieven voor de buxus, die niet onderdoen voor de buxus en ook een stuk sterker zijn.

Japanse hulst dark greenJapanse hulst dark green

Ilex crenata ConvexaIlex crenata Convexa

Japanse hulst Green HedgeJapanse hulst Green Hedge

Japanse hulst 'Blondie' ®Japanse hulst 'Blondie' ®

Alternatief: Japanse hulst

Alternatief: Japanse hulst

Een haagplant die qua uiterlijk bijna niet te onderscheiden is van de buxus is de Japanse hulst, oftewel: ilex crenata. De Japanse hulst heeft dezelfde kleine, glanzende blaadjes als de buxus. Ook groeit de Japanse hulst langzaam en compact. Omdat hij zo langzaam groeit blijft de Japanse hulst lange tijd haar vorm behouden. Net als de buxus kunt u hem zo strak snoeien als u wilt. Meestal wordt gekozen voor de klassieke haagvorm bij het snoeien, maar u kunt ook de creatieve toer opgaan en kiezen voor iets heel anders.

Wat de Japanse hulst uniek maakt zijn de witte bloesem en later in het jaar, de kleine, zwarte besjes die eraan groeien. Deze zijn sierlijk en trekken niet te veel de aandacht weg van het blad. Ook is de Japanse hulst wintergroen, wat betekent dat hij in de winter zijn blad behoudt. Het hele jaar door kunt u dus genieten van een formele, lage haag waar u weinig werk aan heeft. Snoeit u uw Japanse hulst één of twee keer per jaar, dan kunt u ervan uitgaan dat uw haag gezond blijft en er alleen maar mooier uit gaat zien met de jaren.

Andere alternatieven voor de buxus

Andere alternatieven voor de buxus

Er bestaan nog veel meer laagblijvende, wintergroene hagen die in plaats van de buxus geplant kunnen worden. Bijvoorbeeld enkele laagblijvende varianten van de laurierkers, zoals de ‘Otto Luyken’. Maar in principe kunt u ook coniferenhagen als laagblijvende hagen gebruiken, deze zult u alleen vrij vaak moeten snoeien om ze ook daadwerkelijk klein en compact te houden. Ten slotte is ook de kardinaalmuts een vrij populaire, laagblijvende haagplant, maar deze is niet uitsluitend wintergroen.

Alternatieven voor de buxus online kopen

Alternatieven voor de buxus online kopen

Alternatieven voor de klassieke buxushaag, zoals de Japanse hulst, zijn in verschillende webshops te bestellen. Vaak kunt u voor redelijke prijzen hagen van uitstekende kwaliteit aanschaffen. We werken samen met de website van Haagplanten.net, waar u de hiervoor genoemde alternatieven en natuurlijk ook allerlei soorten buxushagen kunt terugvinden. Neem vooral eens een kijkje in de webshop van Haagplanten.net, waar ook veel informatie te vinden is over het planten, snoeien en verzorgen van allerhande haagplanten. De informatie op buxushaag.nl helpt u om een keuze te maken!