Buxus in de tuin

Buxus in de tuin

Er bestaan enorm veel manieren om buxus in de tuin te gebruiken. Natuurlijk – de naam van deze site maakt er geen geheim van – als haag, maar ook als solitaire plant en zelfs als vormsnoei kan de buxus een prachtige toevoeging aan uw tuin zijn. Mocht u gecharmeerd zijn van de buxus, maar wat inspiratie nodig hebben voor het gebruik in de tuin, lees dan vooral deze pagina. Wij helpen u graag aan een aantal ideeën.


Buxushaag

De bekendste manier om buxus te gebruiken is natuurlijk de buxushaag. Buxus kan aardig hoog groeien (Hij bereikt zonder al teveel moeite een hoogte van 60 cm), maar wordt vaker gebruikt als laag sierhaagje. In tegenstelling tot veel andere planten behoudt buxus namelijk zijn groene blaadjes en compacte vorm ook als hij maar 30 cm hoog is. Buxus is gemakkelijk in een strakke, formele vorm te snoeien en wordt daarom veel gebruikt als sierhagen om bijvoorbeeld borders heen. De buxushaag kan heel gemakkelijk de vorm van de border volgen. Ook in de border kan de buxushaag gebruikt worden. Het ziet er bijvoorbeeld heel leuk uit om een soort mini-doolhofje te creëren van buxushaagjes.


Buxushaag

Doordat de buxus niet veel hoger groeit dan een meter, wordt hij niet vaak gebruikt als tuinafscheiding voor de achtertuin. Vaker zijn buxussen te vinden in de voortuin. Mocht u graag een hogere haag willen van buxus, dan is het wel mogelijk om een verhoogd stuk in uw tuin aan te leggen. Bouw bijvoorbeeld een muurtje van een meter hoog, met aarde erin en plant daar de buxushaag op. Zo heeft u een wintergroene, zichtdichte haag van buxus, die ook nog eens hoog genoeg is.

Solitaire buxus

Solitaire buxus

Buxus kan erg mooi staan als solitaire plant in de tuin. Zeker in een wat meer verwilderde tuin ziet een buxus die niet al te netjes gesnoeid is er lekker natuurlijk en groen uit. Doordat de buxus een wintergroene plant is, is hij bij veel tuiniers geliefd. In tuinen met bijvoorbeeld spirea, rhododendron, laurierkers of andere (semi-)wintergroene planten zal een buxus nooit misstaan. Een buxus die niet strak gesnoeid wordt heeft een spontaan en een beetje een brutaal uiterlijk. Het is van nature een springerige plant met een bolle vorm.

Vormsnoei buxus

Vormsnoei

De meeste mensen kopen buxus echter niet om hem te laten verwilderen. Door de groeivorm en kwaliteiten van deze plant is hij nu juist zo geschikt voor een strakke vormsnoei. Veelvoorkomende soorten vormsnoei zijn de kegel, de bol, de kubus en de spiraal. Veel van deze vormen zijn kant en klaar te koop bij verschillende (online) tuincentra. Zo kunt u bijvoorbeeld bij onze partner Haagplanten.net voorgesnoeide buxus-kubussen kopen. Als u graag zelf met de snoeischaar aan de gang wilt gaan, kan dat natuurlijk ook. In ons hoofdartikel over vormsnoei kunt u tips en trucs vinden om uw buxus-vormsnoei het beste tot zijn recht te laten komen.