Buxus snoeien

Buxus snoeien

Een buxus snoeien is een leuk karwei, omdat het resultaat zo bijzonder is. De buxus is taai, het hout is erg hard, maar de struik is wel heel goed in mooie vormen te knippen. Hieraan dankt de buxushaag dan ook haar populariteit. De strakke heggetjes zoals we die kennen van klassieke tuinen zijn meestal buxushagen. Ook bijzondere vormen, zoals dieren of geometrische figuren, kunt u zelf uit de buxus knippen.

Buxus snoeien wanneer?

Een buxus snoeien kan niet het hele jaar door. Knippen is niet mogelijk bij vorst, dus de winter is geen goed moment. Omdat de buxushaag langzaam groeit heeft ze ook tijd nodig om te herstellen, die krijgt ze niet bij extreme kou. Maar ook de zomer is niet ideaal, fel zonlicht verdraagt de buxus slecht, zeker na een snoeibeurt. Daarom zijn het voorjaar en het najaar het meest geschikt, al kan zo’n typische zomer met veel bewolking en regen, zoals we die in onze streken nu eenmaal vaak meemaken, ook best geschikt zijn.

de-takkenschaar
de-snoeischaar
heggenschaar
kettingzaag

Buxus knippen: tips

Zorg voor een goede snoeischaar als u uw buxus gaat knippen. Het hout van de buxus is erg hard, dus de schaar moet scherp en stevig zijn om daar doorheen te komen. Met de juiste apparatuur is het snoeien niet moeilijk. Er is wel enige oefening nodig om de heg mooi recht te knippen. Een bekend hulpmiddel is een gespannen touwtje, dat u met bamboestokjes op de gewenste hoogte houdt. Door precies tot dit draadje te snoeien wordt uw buxushaag mooi recht.

buxus-planten

Het is bekend dat bij de buxus vormsnoei goed mogelijk is. Deze manier van snoeien vereist wel meer ervaring. In het begin zal er wel eens iets verkeerd gaan, maar als u het eenmaal in de vingers heeft zult u er zeker plezier in krijgen, omdat de resultaten zo mooi zijn. Klassieke buxusvormen als de ronde bal of de piramide geven uw tuin een statige aanblik. U kunt ook creatievere vormen kiezen, zo kunt u uw buxus knippen in dierenfiguren.

Buxus kopen

Als u een buxus plant zal het nog even duren voordat de struik groot genoeg is om te snoeien. Het beste ogenblik om buxus te kopen is het najaar, dan heeft de buxushaag een winter de tijd om te wortelen en kunt u al in het eerste voorjaar voorzichtig gaan knippen. Een goede plek om buxushagen te kopen is de webwinkel van haagplanten.net, waarmee buxushaag.com samenwerkt. Wij verwijzen u dan ook graag door!

Bekijk producten