Buxus combineren

Buxus combineren

Natuurlijk zijn er maar weinig mensen die een tuin vol met buxus willen hebben staan. Buxus is een leuke plant, maar hij wordt nog leuker als hij gecombineerd wordt met andere planten. Daarom geven wij u op deze pagina graag wat inspiratie voor buxus combineren. De planten en andere tuinversieringen waar de buxus sempervirens goed mee gecombineerd kan hangen voor een groot deel af van de functie van de buxus en het soort tuin dat u heeft.


Buxushaag combineren

Buxushaag wordt veel gebruikt als borderhaagje, of als versiering in de voortuin. Buxus groeit niet zo hoog en is dus niet zo geschikt als afscheidingshaag. In de achtertuin wordt de buxus dus ook vaak gecombineerd met een hogere afscheidingshaag, bijvoorbeeld een coniferenhaag. Buxus als borderhaag moet natuurlijk passen bij de inhoud van de border. Buxus is gemakkelijk formeel te snoeien en is vaak laag en smal. De planten in de border moeten daarop aansluiten. Een buxushaagje bij een rhododendron of een andere grote plant ziet er nogal ongebalanceerd uit.


U kunt er wel bijvoorbeeld voor kiezen een kleine boom te planten, of een struik te snoeien tot een boom. Een sering of een laurier waarvan de onderste takken weggehaald zijn kunnen bijvoorbeeld heel leuk staan bij de buxushaag. Ook een conifeer zoals levensboom, die eveneens geschikt is voor vormsnoei, kan goed als boom gecombineerd wordt met buxushaag. Het belangrijkste is dat u de buxus niet laat ondersneeuwen door grotere planten met veel grotere bladeren. Voor een kleurcontrast zou u ook bloeiende planten of losse bolbloemen kunnen planten.

Solitaire buxus combineren

Solitaire buxus combineren

Als u uw buxus solitair plant, kunt u werkelijk alle kanten op, wat combineren betreft. Een ietwat verwilderde buxus, die niet netjes in een vormpje gesnoeid is, kan mooi staan in een meer natuurlijke tuin. Hier kan hij bijvoorbeeld gecombineerd worden met andere wintergroene struiken zoals laurierkers, viburnum, hulst of (toch wel) rhododendron. De buxus kan natuurlijk ook heel mooi staan als wintergroen element in een tuin die juist wel meegaat met de seizoenen. U zou bijvoorbeeld rode kornoelje bij de buxus in de buurt kunnen planten, zodat u in de winter van de verschillende kleuren kunt genieten.

Mocht u de solitaire buxus wel netjes en formeel houden, dan is het mooi om deze met meer geometische vormen te combineren. U zou bijvoorbeeld voor leibomen in leivorm kunnen kiezen, of fargesia, om strakke lijnen (horizontaal of verticaal) te creëren. Als uw buxus een bolvorm heeft, kunt u misschien wat hortensia’s in de buurt planten. De bloemenclusters van deze plant hebben namelijk ook een bolvorm.

Buxus en andere planten online kopen

Buxus en andere planten online kopen

De planten die hier genoemd worden zijn over het algemeen gemakkelijk online te vinden. Onze partners Haagplanten.nl en Haagplanten.net verkopen bijvoorbeeld de meeste struiken en bomen die in dit artikel staan.